Tassut saavat yleensä huomiota etenkin talvella, kun on jäätä, suolaa ja kylmä, mutta kevään myötä tassut tuppaavat jäämään keskusteluissa ja huomiossa vähän taka-alalle. Puhutaan siis hetki siitä, mitä on koiran tassuterveys ja miten sitä voidaan edistää.
Koiralla on neljä painoa kantavaa varvasta, ja tassuihin (anturat, varpaat) kohdistuu painoa joka askelella. Mikäli tassuissa on jotain ongelmaa, eli nirhaumia, haavoja, tulehdusta, nivelsidevaurioita, venähdyksiä tai vaikkapa murtumia, se vaikuttaa koko tassun käyttöön ja sitä kautta koiran kehon asentoon ja kuormitukseen.
Liukkaiden kelien jälkeen on hyvä kiinnittää katse tassuihin ja niiden kuntoon. Jääkentillä kävely aiheuttaa helposti varpaiden leviämistä, ja koiran on vaikeampi pitää tassua oikeassa asennossa. Tämä aiheuttaa jännityksiä paitsi tassuun, sen asennon muuttuessa myös koko kroppaan. Talven haasteet eli kylmät kelit, teiden suolaus ja sepeli aiheuttavat sekä termistä, kemiallista sekä mekaanista rasitusta koiran anturoihin ja tassujen iholle. Tämä aiheuttaa helposti tassujen punotusta, anturoiden kuivumista, karheutumista ja halkeilua. Herkät tassut ovat alttiimpia vaurioille ja niiden vastustuskyky on heikompi.
Millaiset ovat terveet tassut?
Terveissä tassuissa paino jakautuu tasaisesti paitsi tassujen välillä, myös optimaalisesti anturan eri osille. Terveissä tassuissa kynnet tai anturat eivät kulu epätasaisesti eikä niihin kehity ns. valeanturaa.
Terveiden tassujen anturat ovat kimmoisat ja joustavat, eikä niissä ole halkeamia tai haavoja. Varpaat taipuvat nivelistä tasaisesti, eikä varpaiden tai tassujen käsittely tunnu epämukavalta.
Tules-puolella varpaisiin voi kehittyä nivelrikkoa esimerkiksi jänne- tai nivelsidevammojen sekä epätasaisen kuormituksen seurauksena.
Onko pitkistä kynsistä tai tassukarvoista apua?
Uskomus siihen, että hieman liian pitkät kynnet toimivat hieman samaan tapaan kuin nastat ihmisten kengissä, on sitkeässä. Pitkät kynnet kuitenkin tekevät koiran menosta entistä liukkaampaa, sillä nimenomaan anturat ja painon jakautuminen niille tasaisesti lisäävät koiran tasapainoa. Jos et usko, seuraa pitkäkyntisen koiran menoa laminaattilattialla. Vaikuttaako meno vakaalta? Liian pitkät kynnet johtavat ennen pitkää varpaiden ja koko tassun virheasentoon, jolloin taas vaikutukset ulottuvat koko kroppaan.
Samoin on pitkien tassukarvojen laita. Anturoiden alle yltäessään tassukarvat lisäävät liukkautta sekä jäällä että lattioilla. Lisäksi keväällä, kun ulkona on lähes koko ajan kosteaa, runsaat tassukarvat lisäävät vierasesineen, haavojen ja tassutulehduksen riskiä. Pitkät tassukarvat keräävät helpommin roskia, tahmaa ja jopa sepeliä anturoiden väliin. Kun esimerkiksi sepelin aiheuttamaan nirhaumaan lisätään keväinen kurakoktaili ulostebakteereilla höystettynä ja kosteat hautovat tassukarvat, tulehduskierre on valmis.
Käsi pystyyn, jos olet joskus ajatellut, että koirasi on hienohelma, kun sepelissä kävely ei huvita. Tässäkin suosittelen kokeilemaan laittamaan kenkään noin teelusikallisen sepeliä tai kävelemään pimeässä lastenhuoneessa, jossa edellispäivän legoleikit ovat vielä kesken. Etenkin, mikäli koirasi anturat ovat talven jälkeen jo valmiiksi kuivat ja halkeilevat, terävien kivien päällä kävely tuntuu kamalalta.

Mikä avuksi kevään tassupulmiin?
Tee koiralle mani-pedikyyri:
- Lyhennä kynnet. Sopivanmittaiset kynnet eivät osu lattiaan koiran seistessä.
- Siisti tassukarvat. Katso, että karvat eivät yletä anturoiden alle.
- Huolla kuivat ja halkeilevat tassut vahalla. Esimerkiksi Elsan ekopajan tassuvaha on hajusteeton, hoitava ja suojaava, Saaren Taika Tervavoide puolestaan antibakteerinen ja suojaava.
- Tulehtuneille tassuille ja pieniin tassuvaurioihin avuksi esimerkiksi Solheads Germ Fighting Cream, Abilar pihkasalva tai Vetramil hunajavoide.
Lisäksi:
- Huuhtele koiran tassut vedellä ulkoilun jälkeen, etenkin kurakelillä. Tarkista samalla, ettei tassukarvoihin ole tarttunut vierasesineitä, ja että varpaidenvälit ovat ehjät. Kuivaa tassut.Käytä tarvittaessa hellävaraista saippuaa, esim Elsan Ekopajan tassusaippua tai Leniderm-puhdistusvaahto vedettömään pesuun. Vältä pesua liian voimakkaasti puhdistavilla tuotteilla, sillä ne huuhtovat pois koiran ihon ja turkin luonnollisen rasvan ja kuivattavat ihoa.
- Tarkista koirasi ruokavalio esimerkiksi rasvahappojen osalta. Lue lisää tassujen ravitsemuksellisesta huollosta täältä.
Kynsihuolto kannattaa tehdä viikottain, jolloin tulee samalla tsekattua tassujen kunto muutenkin myös rasituskausien ulkopuolella. Terveitä varpaita ja anturoita kevääseen!