Blogi

Miksi keräämätön koirankakka on ongelma sinunkin koirallesi?

22 maaliskuun, 2024

Lumen alta paljastuvat koirankakat ovat jokakeväinen puheenaihe. Vuodesta toiseen ihmetellään, kuinka vaikea niitä kakkoja voi olla kerätä. Toinen puolisko keskustelusta puolestaan tuntuu perustuvan siihen, että koirankakka sentään maatuu, toisin kuin tupakantumpit.

 

Miksi sitten keräämätön koirankakka on ongelma?

 

      1. Virukset ja bakteerit

        Ei ole sattumaa, että keväisin podetaan ripuli- ja vatsatautiepidemiaa. Esimerkiksi korona- ja parvovirusripuli leviävät koirankakan välityksellä. Myös esimerkiksi suolistoperäiset ESBL-ominaisuudella varustautuneet bakteerit eli tietyille antibiooteille resistentit bakteerit leviävät juuri ulosteen mukana.

      2. Loiset
        Keräämätön koirankakka edistää loisten leviämistä. Esimerkiksi suolinkaiset ja alkueläin giardia leviävät ulosteesta ympäristöön ja edelleen uusiin isäntiin. Giardia heikentää suoliston kuntoa ja aiheuttaa usein kohtalaista-vaikeaa ripulia.

    1.  

    Pehmeä, vettynyt uloste leviää helpommin ja tarttuu esimerkiksi kengänpohjiin ja koiran anturoihin ja karvoihin. Jalkojen ja tassujen mukana leviää siis helposti ulostebakteereja myös sisätiloihin.

    Mitä voit tehdä?

     
      1. Kerää koirankakat
        Kanna mukana riittävästi kakkapusseja ja pussita koirasi tuotokset huolellisesti.

      2. Huuhtele koiran tassut
        Kuraiset tassut tulee monesti vain pyyhittyä pyyhkeellä, jolloin niihin jää helposti likaa ja bakteereita, jotka leviävät ympäri asuntoasi. Bakteerit jäävät myös muhimaan pyyhkeeseen, ja jos käytät pyyhettä useamman kerran, saatatkin lisätä bakteereita koiraasi.

      3. Vahvista koiran mikrobiomia
        Mikäli tuntuu, että koirasi kärsii vatsaoireista joka kevät, kannattaa sen suolistofloraa vahvistaa. Tähän tarkoitukseen sopivat parhaiten maitohappobakteerit, esim. Canius.

      4. Varaa kotiin ruuansulatushäiriöiden hoitoon tarkoitettuja käsikauppatuotteita
        Niin kutsuttuja ripulin itsehoitotuotteita on monia, ja niiden sisällöt vaihtelevat. Kaoliini esimerkiksi imee itseensä haitallisia yhdisteitä, pektiini lisää ulosteen viskositeettia ja FOSit toimivat prebiootteina eli edistävät suoliston mikrobiston hyvinvointia. Koiramainen suosittelee kaoliinipektiiniä, esim. Biofarmin AIKA Kaopekt Forte -pastaa.

      5. Tarvittaessa sisäloishäätö
        Nykyohjeistuksen mukaan kaupunkikoiria ei kannata madottaa enää automaattisesti kahta kertaa vuodessa, vaan sisäloishäätö tehdään tarvittaessa ulostenäytteen tutkimisen jälkeen. Kaikki sisäloiset eivät kuitenkaan välttämättä näy näytteessä, joten mikäli koirallasi on oireita kuten jatkuvaa löysävatsaisuutta, laihtumista tai lisääntynyttä närästystä, kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin loistartuntojen poissulkemiseksi.

    Näiden vinkkien myötä toivotan oikein aurinkoista ja tervettä kevään alkua kaikille! 🙂