Koiramainen

Blogi

Käsittely ja omaehtoisuus

2 joulukuun, 2023

Koiramaisen ideologia on vahvan koiralähtöinen, minkä vuoksi olen lisäkouluttautunut Pawsiteamilla Kivaksi käsittelijäksi. Tämä tarkoittaa sitoutumista siihen, että käsittelytilanteet tuottavat mahdollisimman vähän stressiä eläimelle ja käsittely tehdään yhteistyössä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koiran ei tarvitse sopia tiettyyn muottiin, jotta se voi tulla hierontaan. Sen ei tarvitse osata kylkimakuuta eikä sen tarvitse olla tottunut käsittelyyn, vaan hieronta toteutetaan yksilöllisen suunnitelman mukaan. Jonkun koiran kohdalla tämä voi tarkoittaa käsittelyä istualtaan tai seisaaltaan, jonkun kohdalla paikoillaan pysyminen helpottuu jonkin rauhoittavan virikkeen kuten nuolumaton, kongin tai puruluun parissa. Arkoja, pelokkaita tai tottumattomia koiria varten palveluvalikoimasta löytyy harjoittelukäyntejä sekä aran koiran tutustumispaketteja.

Harjoittelukäynnit voidaan toteuttaa toiveidesi mukaan esimerkiksi eläintenkouluttajan tekemää koulutussuunnitelmaa apuna käyttäen. Harjoittelukäyntiin voi kuulua esimerkiksi tutustumista ulkona yhteisen kävelylenkin tiimoilta, rennon sisällä olon harjoittelua herkkupalojen parissa tai koskemisen ja rentoutumisen harjoittelua.

Aran koiran tutustumispaketin osalta harjoittelua voidaan suunnitella pidemmällä tähtäimellä ja käynnit kannattaakin sovittaa melko tiiviisti, jotta vieraan ihmisen läsnäolo on luontevampaa. Käsittelyyn tottumattomien koirien kanssa myös kotiharjoittelu sovittujen toimenpiteiden parissa on tärkeää edistymistä silmällä pitäen.

Mikäli haluat tehdä ensikäynnistä koirallesi mahdollisimman helpon, alla muutamia harjoitteita, joita voit treenata etukäteen.

Rauhoittuminen – rauhallisen ja rennon paikallaanolon harjoittelu. Koira saa itse valita, missä asennossa on, tärkeintä on rennon mielentilan ylläpitäminen. Tarvittaessa mielentilaa voi vahvistaa esimerkiksi nuolumaton tai puruherkun avulla.

Kosketusvihje – koiran valmistelu siihen, että siihen kosketaan. Etenkin koirilla, joille vieraan kosketus on outoa tai epämiellyttävää, kosketusvihjeen harjoittelu parantaa hoidon ennakoitavuutta ja sitä kautta koiran hallinnantunnetta.

Häiriöt – käytösmallien yleistäminen muualle kuin kotioloihin. Mikäli koiran kanssa käytetään jotain ruokavirikettä, on tärkeää että koiraan voidaan samalla koskea.

Kuonokoppa Mikäli koirasi on nopea käyttämään hampaitaan tai sillä on puremishistoriaa käsittelytilanteista, on kaikkien edun mukaista, että koiran kanssa opetellaan kuonokopan käyttö. Hyvät ohjeet kuonokopan kivaan opetteluun löytyy esimerkiksi Pawsiteamilta.