Jos sulle on joskus tullut pentu, niin oot varmasti googlaillut erilaisia vinkkejä siihen, miten teidän uusi yhteinen arki lähtisi rullaamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Erilaisten koira-alan palveluiden nettisivuilta löytyykin paljon esimerkiksi pennun omistajan muistilistoja, joista voi olla paljonkin hyötyä. Valitettavasti yhden neuvon suhteen mennään yhä edelleen näin 2020-luvulla metsään.
Suuressa osassa pentuartikkeleita nimittäin neuvotaan keräämään matot pois lattioilta. Tämä tuntuu ristiriitaiselta, sillä muut neuvot ovat pääasiassa pennun hyvinvoinnin lisäämistä koskevia asioita, mutta mattojen poistaminen lattioilta tukee ainoastaan mattojen hyvinvointia. Erityisen suureen rooliin matot tuntuvat nousevan sisäsiisteysharjoituksia koskevissa teksteissä.
Matoilla vai ilman?
Miksi matottomuus tuntuu olevan pentulistoilla niin in? Tämä johtuu siitä, että koirat tykkäävät tarpeilla käydessään seistä liukumattomalla alustalla, jollaisen matot tarjoavat. Matottomuuden suosittelu on mattojen suojelua pissavahinkojen ja naskalihampaiden varalta.
Pennuille – ja koirille ylipäätään – matot ovat kuitenkin korvaamaton apu liukkaita pintoja vastaan.
Me ihmiset olemme tykästyneet kovasti liukkaisiin lattiamateriaaleihin. Meillä on parkettia, laminaattia, kaakelia, kivilattiaa… jopa osa muovimatoista on hurjan liukkaita. Koirien anturat on tarkoitettu luonnonpohjilla kävelyyn, ei liukkailla lattioilla luisteluun. Näin talvisin me ihmiset varustaudumme talvirenkailla, nastakengillä, suolalla ja hiekotussepelillä, mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että osa koirista joutuu pelkäämään liukastumista sisällä kotonaan ympäri vuoden?
Miksi liukkaus ei ole hyvästä?
Liukkailla pinnoilla koira joutuu tekemään enemmän isometristä eli staattista lihastyötä, joka on aineenvaihdunnallisesti dynaamista lihastyötä haastavampaa ja raskaampaa. Staattista lihastyötä edustaa ihmisillä esimerkiksi näyttöpäätetyöskentely, ja kaikki varmaan tietää että siitä seuraa niska-hartiaseudun jumeja. Sitten on liukastelu. Sitä voi tapahtua juostessa, leikkiessä, hypätessä… melkein missä vaan vauhdikkaammassa aktiviteetissa. Liukastuminen puolestaan voi johtaa suojareaktioon, jossa lihakset kiristyvät, lihasvenähdyksiin, kivun leimahtamiseen, ja lisäksi sillä saattaa olla vaikutusta koiran nivelterveyteen. Kipu tai muu epämiellyttävä tuntemus jonkun aktiviteetin (esim. sohvalle hyppääminen, ovelle juokseminen) yhteydessä voi johtaa myös niin kutsuttuun pelko- ja/tai välttämiskäytökseen, eli koira saattaa alkaa vältellä vaikkapa uloslähtöä, sohvalle hyppäämistä tai vaikkapa tiettyä huonetta.
No mitäs sitten?
Sen sijaan, että lähtisimme poistamaan mattoja lattioilta, niitä kannattaisi oikeastaan lisätä, etenkin erityistarpeisilla koirilla kuten pennut, tule-vaivaiset sekä ikäntyneet koirat. Tietenkään kahdeksannessa polvessa perittyjä tuhansien eurojen persialaismattoja ei kannata jättää koiranpentujen pissittäväksi, mutta markkinoilla on paljon helposti puhdistettavia mattoja.
Hyvän maton tunnistaa kumipohjasta, mutta liukkaampiakin mattoja voi tuunata metritavarana ostettavalla kumiristikola. Kapeille käytäville tai sohvien eteen voi sijoitella hyppymatoiksi vaikkapa joogamattoja, jotka ovat liukumattomia ja usein erittäin helppoja puhdistaa.
Lisäksi koiraperheiden kannattaa hyväksyä se, että eläinkodissa kodintekstiilit altistuvat karvalle, hiekalle ja satunnaisesti eritteille, ja panostaa materiaalien lisäksi tehokkaisiin ja turvallisiin pesuaineisiin. Tekstiilipesuri on myös oiva työkalu mattojen ja huonekalujen puhdistamiseen, ja niitä saa kätevästi myös vuokrata omaan käyttöön. Samalla puhdistuu mattojen, sohvien ja petauspatjan lisäksi vaikkapa auton verhoilu.