Blogi

Koiran talviliikunta: Lumi-edition

18 tammikuun, 2025

Ihanaa! Yöllä satoi taivaantäydeltä lunta ja lähimaastoista sukeutui oikea talven ihmemaa. Lumi on monen koiran mielestä hauska elementti, joka fyysisen ympäristön lisäksi muuttaa haju- ja äänimaailmaa melkoisesti. Lumessa ilakointi onkin hauskaa ja hieman kiihdyttävääkin puuhaa, mutta lumiliikunnasta on hyvä muistaa muutama asia. Miten välttää pahimmat sudenkuopat ja millaista on monipuolinen koiran talviliikunta?

Lumihankitreeni on rankkaa voimaharjoittelua

Etenkin syvemmässä lumessa on hauska juoksennella ja hyppiä. Moni omistaja erehtyy helposti vertaamaan lumihankijuoksua vesiharjoitteluun, mutta nämä eri olomuodot poikkeavat toisistaan melkoisesti. Vesi nimittäin vastuksen lisäksi kannattelee, joten se on lempeää liikuntaa myös nivelvaivoista kärsiville eläimille. Lumi puolestaan tarjoaa vain vastusta, joten etenkin nivelrikkoisten ja muiden nivelvaivaisten lumi-ilakointia on syytä rajoittaa. Muistathan myös muut voimaharjoittelun lainalaisuudet eli riittävän lämmittelyn, tauotuksen ja palautumisen.

Kylmät kelit tuovat oman lisärasituksensa hengitys- ja verenkiertoelimistölle, sillä ne joutuvat työskentelemään kylmässä tavallista tehokkaammin. Vaikka hengästyminen ja kohtuullinen rasitus onkin hyvästä, kannattaa kaikkein intensiivisimmät harjoitteet ja mm. pallonheitto jättää hankihulinoissa taka-alalle.

Monipuolista kehonkäyttöä lumessa

Lumi tekee ympäristölle ihmeitä, ja ilman sitä koiran talviliikunta olisi paljon tylsempää. Kovaksi tampatut kävelytiet ja polut saattavat olla liukkaita ja kovia, mutta ympäröivä maasto on usein täynnä jännittäviä tuoksuja ja aivan uusia kulkureittejä. Matalassa hangessa koira nostelee jalkojaan usein tasaista kävelytietä paremmin ja liukastumisriski on matalampi.

Lumikinokset tarjoavat koiralle monenlaista tekemistä. Lumikinoksissa on hauska kiipeillä, mikä kehittää koiran tasapainoa ja toimii toisaalta ylämäkitreenin korvikkeena. Lumen kaivaminen on myös paitsi hauskaa, myös toiminnallista kropan käyttöä. Yksi talven parhaita puolia onkin se, että harva ohikulkijakaan paheksuu innoissaan lumikasaa kaivavaa koiraa!

Mikäli koirallasi meinaa lumirallit lähteä lapasesta, pahinta hullunmyllyä voi hidastaa namietsinnän avulla. Namit uppoavat hankeen juuri sopivasti ja kannustavat koiraa liikkumaan hitaammin ja nuuskuttelemaan ympäristöään herkkujen toivossa.

Vaatetus pitää koiran lämpimänä

Lumi ja pakkanen kulkevat yleensä käsi kädessä, ja vaikka koiran turkki suojaakin lämpimämmillä keleillä, etenkin paukkupakkasilla moni koira kaipaa lisälämpöä vaatteista. Mikäli koira hytisee, nostelee tassujaan tai kyyristelee, sillä on liian kylmä. Erityisen tarkkana kannattaa olla lyhytkarvaisten sekä sellaisten koirien kanssa, joiden lämmönsäätelyssä on toivomisen varaa. Tähän kategoriaan kuuluvat nuoret ja vanhat koirat sekä esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat.

Hyvin istuva vaate pysyy päällä kovemmassakin menossa eikä hierrä, hankaa tai rajoita koiran liikettä.