Koiramainen

Blogi

Milloin koiraa ei hierota?

11 huhtikuun, 2022

Jaa Julkaisu:

 

Valtaosa koirista hyötyy hieronnasta, mutta on myös tilanteita, joissa koiraa ei pidä hieroa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että sairasta koiraa ei hierota, ja alla avaan erilaisia tilanteita ja syitä sille, miksi hieronta ei tietyissä olosuhteissa ole koiran edun mukaista.

Akuutit sairaudet 

Akuutteihin sairauksiin kuuluvat esimerkiksi ripuli ja oksentelu, kuume sekä virusten, bakteerien tai sienten aiheuttamat erilaiset infektiot. Tämä tarkoittaa erilaisia ihotulehduksia tai ihottumia, hotspoteja, silmä- ja korvatulehduksia, kennelyskää, virtsatieoireilua sekä märkiviä tai parantumattomia haavoja. Hieronta vilkastuttaa verenkiertoa, jolloin myös taudinaiheuttajat saattavat kulkeutua tehokkaammin muualle kehoon. Kaikki kehon tulehdustilat on suotavaa pitää niin paikallisina kuin mahdollista. Oksentelu ja ripuli puolestaan poistavat nestettä kehosta, jolloin hieronnan aiheuttama aineenvaihdunnan tehostuminen olisi omiaan lisäämään kehon kuivumista entisestään. 

Akuuttivaiheessa olevat traumat

Lihasrevähdykset, murtumat, jännevammat, avohaavat. Mikäli koirallasi on jokin akuutti trauma, konsultoithan eläinlääkäriäsi ennen hieronnan aloittamista. Hieronnalla on suotuisia vaikutuksia arpi- ja sidekuodosmuodostumien pienenemisessä ja lihaksen elastisuuden palauttamisessa, mutta liian aikaisin aloitettuna se tuottaa koiralle kipua ja saattaa pahentaa trauman tilannetta. 

Sydänsairaudet (tapauskohtainen) 

Sydänsairauksiksi luetaan esim läppävuodot, kardiomyopatia, erilaiset suurten valtimoiden ahtaumat sekä eteiskammioläppien synnynnäiset rakennemuutokset eli dysplasiat. Sydänsairaudet aiheuttavat muunmuassa rasituksensietokyvyn alenemista sekä nesteen kertymistä rinta- ja vatsaonteloon, minkä lisäksi ne rasittavat sydäntä. Hieronta stimuloi sekä neste- että verenkiertoa, joten se saattaa rasittaa sydäntä entisestään. Sydämen lievä sivuääni tai muut lievät, oireettomat muutokset sydämessä eivät automaattisesti ole hieronnan kontraindikaatio, mutta näiden osalta tulee konsultoida koiraa hoitavaa eläinlääkäriä ennen hieronnan aloittamista. 

Muut lääkitystä vaativat perussairaudet (tapauskohtainen) 

Mikäli koiralla on jokin umpirauhasiin liittyvä perussairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, Addisonin ja Cushingin oireyhtymät tai diabetes, konsultoithan hoitavaa eläinlääkäriä ennen hieronnan aloittamista. Epilepsiaa sairastavaa koiraa, jolla lääkitys on kohdillaan, voidaan myös tapauskohtaisesti hieroa, mutta hieronta saattaa aiheuttaa kohonneen kohtausriskin. Epilepsiaa sairastavan koiran osalta on hyvä pyytää hoitavan eläinlääkärin lausunto ennen hieronnan aloittamista. 

Pahanlaatuiset kasvainsairaudet ja syöpä 

Hieronta stimuloi verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, ja saattaa näin ollen myös kiihdyttää kasvaimen kasvua/syövän etenemistä. Lisäksi hieronta voi aiheuttaa kipua tai tuottaa koiralle huonovointisuutta. 

Muita syitä olla hieromatta

– Urheilusuoritusta edeltävänä tai sen jälkeisenä päivänä 
– Heti rokotuksen jälkeen (rokotuksen jälkeen on hyvä pitää noin viikon varoaika ennen hierontaa)
– Erittäin nuoret tai vanhat koirat (tilanteen mukaan) 

Kerrothan lisäksi, mikäli koirallasi on todettu spondyloosia, nivelrikkoa tai -tulehdusta. Koiraa, jolla on todettu spondyloosi, voi ja kannattaa hieroa, mutta silloittumien ollessa akuuttivaiheessa hieronta saattaa olla koiralle epämukavaa. Nivelrikkoisen koiran hierominen on myös suositeltavaa koiran kiputila huomioiden, mutta nivelrikkoisten raajojen hoito poikkeaa terveiden nivelten hoidosta. Koiran hoito- ja sairaushistoriasta sekä mahdollisista lääkityksistä on muutenkin hyvä kertoa avoimesti, sillä tilanteesta riippuen sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia koirakohtaisen hierontasuunnitelman tekoon.

Minulla on kokemusta omien koirien spondyloosista, lihaskadosta ja kilpirauhasen vajaatoiminnasta, minkä lisäksi asiakkailtani löytyy mm. eriasteista nivelrikkoa, lonkan tekoniveltä ja dysplasiaa, spondyloosia, hoitotasapainossa olevaa epilepsiaa. Alkukartoituksen tarkoituksena on löytää mahdollisimman hyvä ja turvallinen tapa hoitaa koiraa sekä punnita hoidon riskejä ja hyötyjä.