Koiramainen

Blogi

Miksi koiraa hierotaan?

11 huhtikuun, 2022

Jaa Julkaisu:

”Koirahieronta? Siis hierotaanko koiriakin?” on yleinen kysymys, kun kerron olevani koirahieroja. Varsinkin monet ei-koiranomistajat pitävät ajatusta huvittavana, ja ovat yllättyneitä kuullessaan, että koira kärsivät lihasjumeista aivan kuten ihmisetkin. Koirapuolella tietoisuus koirahieronnasta, koiran kehonhuollosta ja sen tärkeydestä sen sijaan alkaa olla paremmin pinnalla.

Miksi koiria sitten hierotaan? Lyhyt vastaus voisi olla, että pohjimmiltaan samoista syistä kuin ihmisiäkin, mutta tässä postauksessa käsittelen asiaa hieman pidemmän kaavan kautta. Vastaus on helpointa aloittaa kysymällä:

Mitä lihakset tekevät ja miten lihaskireydet vaikuttavat lihasten toimintaan?

Lihasten tärkeimpiä tehtäviä ovat kehon asennon säilyttämisen sekä liikkeen aikaansaamisen lisäksi hengityksen, verenkierron ja muiden elintoimintojen avustaminen, kehon energiavarastona toimiminen ja lämmönsäätely. Lisäksi lihakset yhdistävät kehon osat toisiinsa – koiralla eturaajat kiinnittyvät runkoon pelkästään lihaksien avulla!

Jännittyneen lihaksen aineenvaihdunta ja verenkierto eivät toimi optimaalisesti, vaan huonontunut aineenvaihdunta ja hidastunut verenkierto vaikeuttavat kuona-aineiden poistumista sekä hapen kuljetusta lihakseen. Tukkoisen lihaksen työskentelyteho on alentunut ja voimakkaat lihasjännitykset voivat vaikuttaa esimerkiksi nivelten liikelaajuuteen ja selkärangan joustavuuteen alentavasti. Arjessa tämä saattaa näkyä muunmuassa vähentyneenä venyttelynä, yleisenä jäykkyytenä ja raajojen asentomuutoksina, tai liikkeessä askelen lyhenemisenä, peitsaamisena tai kesken jäävinä hyppyinä. Myös erilaiset vinot tai toispuoleiset liikkeet tai asennot johtuvat usein lihaskireyksistä.

Mitä hieronnassa tapahtuu?

Hieronnassa pehmeisiin kudoksiin kohdistetaan liikkuvaa painetta erilaisten hierontaotteiden, kuten sivelyjen, hankauksen ja pusertelun muodossa. Koirahieronta aloitetaan hitailla, rauhallisilla ja pehmeillä sivelyillä, jotka lämmittävät koiran kehoa sekä rauhoittavat ja rentouttavat koiraa. 

Pikkuhiljaa siirrytään hieman voimakkaamman paineen otteisiin hankaukseen ja puserteluun, jotka vilkastuttavat verenkiertoa (happi kulkeutuu lihakseen tehokkaammin), aineenvaihduntaa (kuona-aineet liikkuvat pois lihaksesta paremmin) sekä imunestekiertoa (turvotus vähenee). Lisäksi hieronta stimuloi hermostoa, jolloin lihaksen supistumiskyky tehostuu. Kun lihaksen aineenvaihdunta toimii kunnolla ja lihas saa hyvin happea ja energiaa, sen elastisuus ja kimmoisuus paranee.

Hieronnan lopuksi lämpimälle koiralle voidaan tarpeen mukaan tehdä passiivisia venytyksiä ja nivelten mobilisointia sekä ihon rullausta.

Milloin koiraa tulisi hieroa?

Koirahierontaa tarvitsevat kaikenlaiset koirat. Urheilukoirien kehonhuoltotarve liittyy niiden aktiiviseen harjoittelurytmiin, palautumisen nopeuttamiseen, suorituksen tehon maksimointiin sekä loukkaantumisten ehkäisyyn, mutta ihan tavalliset kotikoiratkin hyötyvät hieronnasta. Yksipuoliset liikeradat aiheuttavat lihaskireyksiä kaikilla, kokoon, rotuun, ikään ja harrastuksiin katsomatta. Hieronnalla näitä kireyksiä saadaan poistettua ja samalla rentoutettua koiraa. Vaikka koiralla ei olisikaan varsinaisia ”ongelmia”, on rentoutuminen ja hyvän olon tuottaminen koiralle aina tervetullutta. Parhaimmillaan hieronta onkin ongelmia ennaltaehkäisevänä lihashuoltona.

Yleisesti haluton tai tahmeasti liikkuva koira saattaa kärsiä tukkoisista lihaksista tai lihas- ja kalvokireyksistä. Koirahieronta auttaa näiden lisäksi myös eriasteisista vammoista toipumisessa. Arpikudoksen ja kiinnikeiden alueita voidaan hieronnan avulla stimuloida, jolloin aineenvaihdunnan tehostuessa vahingoittuneiden alueiden elastisuus paranee, arpikudos pehmenee ja häiritsee näin vähemmän lihaksen toimintaa. Myös esimerkiksi kipsin alla jäykistyneen nivelen liikkuvuutta voidaan lisätä mobilisoinnin avulla.

Tilanteet, joissa koiraa ei pidä hieroa, tai joissa tulisi erityisesti konsultoida eläinlääkäriä ennen hierontaan lähtöä löytyvät täältä.