Jää aiheuttaa koiranomistajille monenlaista päänvaivaa: liukkailla keleillä sekä omistajalla että koiralla on vaikeuksia pysyä pystyssä, mutta liukkaudentorjunta puolestaan aiheuttaa tassuille sopeutumisvaikeuksia siinä missä anturoiden väliin paakkuuntuva lumikin. Miten liukastumisen ehkäisy onnistuu ja mitä muuta kannattaa huomioida pääkallokelien iskiessä?
Vältä Jäisimmät kohdat
Parasta liukastumisen ehkäisyä on liikkua mahdollisimman paljon alueilla, jotka eivät ole jäässä. Tämä on usein helpommin sanottu kuin tehty, mutta nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että erityisesti suosituimmat kulkureitit ovat usein liukkaita pisimpään. Niinpä mahdollisuuksien mukaan on hyvä yrittää kulkea tallatun polun ulkopuolella.
Omistajan liukastelua voidaan parhaiten estää nastakengillä tai erillisillä kenkiin kiinnitettävillä piikeillä, jolloin ainakin omistaja pysyy pystyssä, vaikka koira vetäisi hihnassa. Itse välttelen mahdollisimman paljon myös hiekotettuja kulkuväyliä, sillä toisen koirani tassut ovat hyvin herkät sepelille. Osalla koirista tassut oireilevat tiesuolasta, joten tästäkin syystä maastossa liikkuminen on usein talvisin teitä suositeltavampaa. Mikäli koirasi ongelma on anturoiden väliin pakkautuva lumi, kannattaa tassukarvat saksia lyhyiksi ja tarpeen mukaan rasvata kevyesti vaseliinilla, jolloin lumi ei tartu niihin yhtä helposti. Lue lisää tassuterveyden edistämisestä.
Hidasta vauhtia
Mitä nopeammalla vauhdilla koira liikkuu, sen useammin ja pahemmin se usein liukastuu. Maltillisessa vauhdissa koiran on helpompi hallita liikkeitään liukkaallakin alustalla. Leikkitreffit jäisessä koirapuistossa tai frisbeen heittely liukkaalla kentällä kannattaa suosiolla jättää väliin ja suosia mieluummin rauhallisempia aktiviteetteja kuten naminetsintää.

Treenaa tasapainoa
Tasapaino-, kehonhallinta- ja koordinaatioharjoittelu antaa koiralle paremmat valmiudet liukkaille pinnoille. Tasapainotaitoja kannattaa kehittää ja harjoitella ympäri vuoden. Kun koiralla on käytössään erilaisia liikestrategioita esimerkiksi asennonkorjaukseen, myös liukkailla pinnoilla kuten jäällä liikkuminen on turvallisempaa. Tasapainoa ja kehonhallintaa voi harjoitella esimerkiksi opettamalla koiraa viemään tassuja erilaisille kohteille, harjoittelemalla erilaisilla ja eri kokoisilla pinnoilla. Toinen omista koiristani on aina rakastanut kaatuneilla puunrungoilla taiteilua, ja olenkin rohkaissut tätä omaehtoista toimintaa palkkaamalla sen tarjoamisesta.
Kehonhuolto ja palautuminen
Liukkailla pinnoilla liikkuessaan koira lyhentää askelpituutta ja jännittää lihaksiaan enemmän. Asennon ylläpito vaatii normaalia enemmän staattista lihastyötä, ja etenkin liukkaiden kelien jatkuessa pitkään koira joutuu tekemään paljon yksipuolista, staattista harjoittelua vajailla liikelaajuuksilla. Tällainen liikunta aiheuttaa helposti lihaskireyksiä, joten etenkin talvella on tärkeää huolehtia riittävästä palautumisesta.
Palauttavaa liikuntaa on hyvä pyrkiä tarjoamaan erilaisissa sisätiloissa, joissa koirat pääsevät liikkumaan ilman liukastumisen vaaraa käyttäen nivelten täysiä liikelaajuuksia (esim. treenihallit, maneesit, koirauimalat, vesiterapia). Myös kotona tehdyt harjoitteet, kuten tassutargetit ja erilaiset kurotukset ja taivutukset palauttavat rangan ja raajojen nivelten liikkuvuutta.
Etenkin liukkailla keleillä moni koira on myös hieronnan tarpeessa. Kireä lihas ei toimi optimaalisesti ja lisää loukkaantumisriskiä, joka on talvella myös liukkauden vuoksi kohonnut. Niinpä myös niitä koiria, jotka eivät käy säännöllisesti kehonhuollossa, on hyvä hieroa etenkin talven ja kevään pääkallokelien aikaan. Hieronta-ajan koirallesi voit varata täältä.
Turvallista talviulkoilua!
