Blogi

Koiran nivelrikko – koti turvalliseksi

16 maaliskuun, 2025

Koiran nivelrikko on etenevä rappeumasairaus, joka koskettaa jopa 80 % koirista niiden elinkaaren aikana

Nivelrikko ei ole pelkästään vanhojen koirien sairaus, vaikka sen esiintyvyys lisääntyykin koiran ikääntyessä.  Nivelrikolle altistavia tekijöitä ovat perimän lisäksi mm. ylipaino, nivelten kehityshäiriöt kuten lonkkadysplasia tai osteokondroosi, muut tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet kuten patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaan meno, loukkaantumiset, raajojen virheasennot sekä liian raskas ja yksipuolinen liikunta.

Vaikka nivelrikkoa ei voi parantaa, voimme onneksi tehdä monia asioita kivunlievityksen sekä koiran toimintakyvyn ylläpitämisen eteen.

kotiympäristön muokkaaminen koiran tarpeisiin

Suurin osa koiran elämästä tapahtuu kotona ja lähiympäristössä. Nivelrikkoa sairastavalle koiralle tyypillisimpiä haasteita ovat liukkaat lattiat sekä kodin korkeuserot.

Monet suosituimmista lattiamateriaaleista (esim. parketti, laminaatti, kivi, kaakeli) ovat koirien tassuille liukkaita, ja etenkin nivelrikosta kärsivän koiran elinpiiri saattaa rajoittua hyvin pieneksi, mikäli sen päivä koostuu liukastumisen välttämisestä. Liukkautta pystyy ehkäisemään parhaiten mattojen avulla. Parasta tukea antavat kumipohjaiset tai tarpeeksi painavat matot, jotka kestävät hieman vauhdikkaampaakin rallattelua, mutta mattojen alle myydään myös liukuesteitä, jolloin kevyemmistä tai liukuvammistakin matoista saa rakennettua turvallisia kulkureittejä asuntoon. Etenkin reitit ulko-ovelle, ruoka- ja vesipisteelle sekä makuupaikoille on hyvä kartoittaa.

Toinen tärkeä huomioitava asia on huonekaluille nouseminen ja lepopaikkojen saavutettavuus. Nivelrikkoisen koiran voi olla kivuliaampaa hypätä sohvalle, sänkyyn tai autoon tai sieltä pois. Näitä siirtymiä voidaan helpottaa portaiden, ramppien tai rahien avulla, jolloin koiran ei tarvitse hypätä niin korkealle/korkealta.

Portaissa kulkeminen

Myös rappuset ovat usein liukkaita, ja etenkin portaat, joista näkee läpi, voivat olla koiran mielestä pelottavat. Liukkaiden materiaalien lisäksi liian kova tilannenopeus tai portaiden kulkemisen jännittäminen voivat aiheuttaa vaaratilanteita portaissa kuljettaessa. Mikäli kodissa on useampi kerros, on hyvä harkita, kannattaisiko portaissa kulkemista rajoittaa esimerkiksi koiraportin avulla, jolloin siirtymät kerroksesta toiseen saataisiin hoidettua aina ihmisen valvovan silmän alla. Rappukäytävän liukkaita tai pelottavia portaita voi puolestaan helpottaa esimerkiksi liukumattoman joogamaton avulla.

Liikunta ja harrastukset

Voimakkaat, repivät ja iskuttavat liikuntamuodot eivät ole paras valinta nivelrikkoiselle koiralle. Esimerkiksi pallon tai frisbeen heittely kohdistaa nivelille voimakasta kuormitusta nopeiden kiihdytysten ja jarrutusten muodossa. Palloleikkejä rakastavalle koiralle heittelyä parempi leikki olisikin esimerkiksi pallon vieritys lyhyitä matkoja tai vaikkapa pallon etsiminen. Myös namien etsiminen vaihtelevasta maastosta haastaa koiran kehonhallintaa ja asentotuntoa, mikä edistää koiran kehonkäyttöä ja esimerkiksi jalkojen nostelua.
 
Tyypillinen nivelrikon oire on liikkeellelähdön kankeus ja toisaalta pitkään jatkuvassa liikkeessä kipeytyminen. Niinpä nivelrikkoa sairastavan koiran kanssa liikuttaessa on erityisen tärkeää huolehtia riittävästä lämmittelystä. Yhtäjaksoinen pitkäaikainen kuormitus eli yksi pitkä kävelylenkki onkin hyvä jakaa useampaan lyhyempään ulkoiluun. Saisiko aiemmin lyhyempää lenkkiä pidennettyä ja pidempää lyhennettyä? Näin koira pääsisi palautumaan kuormitusten välissä, ja jaksaisi todennäköisesti kulkea aktiivisempana koko lenkin ajan.
 
Mikäli koiralla on diagnosoitu nivelrikko, on erityisen tärkeää huolehtia sen lihaskunnosta. Viimeistään nivelrikkodiagnoosin jälkeen kannattaakin siis suunnata fysioterapiaan. Fysioterapeutti arvioi esimerkiksi koiran kehonkäyttöä ja lihastasapainoa, jolloin mahdollisiin ongelmakohtiin päästään puuttumaan mahdollisimman hyvissä ajoin. Fysioterapeutti ohjaa myös koiralle sopivat kotiharjoitteet paremman kehonhallinnan ja lihastasapainon saavuttamiseksi.

Ruokintatottumukset

Tärkeimpiä asioita nivelrikon tukihoidossa on koiran painonpudotus ihannepainoon tai ihannepainon ylläpito. Painonpudotus voi olla haastavaa, sillä koiranruokavalmistajien annoskokosuositukset ovat usein vaikeita tulkita, ja toisaalta voi olla vaikea arvioida, kuinka paljon ruoka-annosta pitää pienentää, jotta paino putoaa. Samalla pitää kuitenkin varmistaa myös kylläisyyden tunne sekä se, että koira saa ruuasta edelleen välttämättömän määrän ravintoaineita. Mikäli koiran painonhallinta mietityttää, tutustu Koiramaisen ruokintaohjauspaketteihin.